۲۳ اردیبهشت ۱۳۹۲، ۱۲:۲۸

مجلس جلوی برداشت دولت از صندوق توسعه ملی برای مصارف ریالی را گرفت

مجلس جلوی برداشت دولت از صندوق توسعه ملی برای مصارف ریالی را گرفت

نمایندگان مجلس شورای اسلامی با تصویب دو جزء از لایحه بودجه به دولت اجازه ندادند که منابع ارزی صندوق را تبدیل به منابع ریالی تبدیل کرده و به رشد تورم و نقدینگی دامن بزند.

به گزارش خبرنگار پارلمانی مهر ، در ادامه جلسه بررسی بخش های درآمدی لایحه بودجه بررسی، سهم بخش های کشاورزی، صنعت، حمل و نقل، توسعه نفت و گاز و خرید هواپیما از صندوق توسعه ملی در دستور کار صحن علنی مجلس قرار گرفت.

بر این اساس باید 20 درصد از منابع صندوق در سال 92 به صورت ریال به توسعه بخش آب و کشاورزی و صنعت و معدن اختصاص یابد. این امر مغایر با قانون 5 توسعه است زیرا بر اساس برنامه ی پنجم نباید منابع صندوق توسعه ملی به منابع ریالی تبدیل شود.

دولت خواستار اختصاص 45 درصد از منابع کل صندوق توسعه ملی به صورت ریالی به بخش صنعت تولید و کشاورزی است که تعداد زیادی از نمایندگان با این پیشنهاد مخالف هستند.

عبدالرضا ثروتی نماینده مردم بجنورد در مجلس شورای اسلامی اولین نماینده ای بود که از لایحه دولت حمایت کرده و با ارائه پیشنهادی خواستار اختصاص 10 درصد از منابع صندوق توسعه ملی به بخش کشاورزی شد. وی گفت: صندوق توسعه ملی در سال 92 با توجه به تحریم ها درآمدی نخواهد داشت بنابراین برای حمایت از بخش کشاورزی باید 10 درصد از منابع کل صندوق را به صورت ریالی در اختیار این بخش قرار داد.

احمد توکلی نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی با اعلام اخطار اصل 110 قانون اساسی اعلام کرد: صندوق توسعه ملی در راستای اجتناب از تزریق بی حساب پول نفت و مصرف ریالی آن است. وی ادامه داد دولت خواستار تبدیل حدود 35 درصد از منابع کل صندوق به ریال است درحال حاضر دارایی صندوق 45 میلیارد دلار است که با درخواست دولت 17 تا 18 میلیارد دلار آن تبدیل به منابع ریالی می شود و این امر موجب رشد نقدینگی و تورم خواهد شد.

در ادامه حمیدرضا فولادگر نماینده مردم اصفهان با اعلام اخطار اصل 110 قانون اساسی از نمایندگان خواست نظر کمیسیون تلفیق را درمورد لایحه بودجه به تصویب برسانند زیرا پیشنهاد آقای ثروتی مغایر با سیاست های کلی اصل 44 است و به تدریج صندوق از اهداف مورد نظر دور می شود.

در ادامه ممبینی نماینده دولت در مجلس نیز با دفاع از لایحه دولت گفت: قصد دولت حمایت از بخش غیردولتی است. وی ادامه داد: شما قوانین بالادستی را تعریف کردید که تحقق شاخص های آن نیازمند ابزارهایی است که مهمترین ابزار آن تولید است. توسعه تولید نیز نیازمند نقدینگی است.

جعفر قالبی سخنگوی کمیسیون تلفیق در حمایت از مصوبات این کمیسیون گفت: موجودی صندوق توسعه ملی برای حمایت از تولید است اگر دولت جایی غیر از تولید آن را به کار گیرد تخلف است. وی خطاب به نمایندگان دولت در مجلس تصریح کرد: شما منابع نقدینگی کشور را به بخش مسکن سوق دادید. الان هم قصد دارید صندوق توسعه ملی را سوراخ کنید. با چه منطقی می خواهید حساب ارزی صندوق توسعه ملی را خالی کنید؟

نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: کشور ما مشکل منابع ریالی ندارد. ما بیش از 400 هزار میلیارد تومان نقدینگی در کشور داریم اما شما نمی توانید آن را به سمت صنایع و کشاورزی هدایت کنید. وی با بیان این که اگر به لایحه دولت برگردیم ظرف دو یا سه سال منابع ارزی صندوق به منابع ریالی تبدیل می شود گفت: با تبدیل منابع ارزی صندوق توسعه به منابع ریالی بانک مرکزی پول پرقدرت تولید می کند یا مرکز مبادلات کالاهای غیر ضروری وارد می کند که هر دو به ضرر ماست. 

در ادامه محمدرضا پورابراهیمی نماینده مردم تهران نیز با اعلام اخطاری گفت: مجلس صندوق توسعه ملی را برای اهداف مشخص ایجاد کرده است. براساس برنامه پنجم استفاده از منابع این صندوق باید تنها به صورت ارزی باشد و نباید آن را تبدیل به ریال کرد.

در پایان نمایندگان با 61 رای مخالف 63 رای موافق 23 رای ممتنع از مجموع 201 با تصویب این طرح مخالفت کردند.

در ادامه پیشنهادات متعددی از سوی نمایندگان برای برداشت ریالی از صندوق توسعه ملی مطرح شد که به تصویب مجلس نرسید. بر اساس این گزارش پیش از این در سالگرد هدفمندی یارانه ها احمدی نژاد نیز از سیاست گذاری های مجلس در عدم اختصاص منابع ریالی صندوق توسعه ملی به حمایت از تولید و کشاورزی انتقاد کرده.

در پایان نمایندگان با 152 رای موافق 11 رای مخالف 7 رای ممتنع از مجموع 202 نماینده حاضر در مجلس دو جزء از لایحه بودجه در خصوص برداشت ریالی از صندوق توسعه ملی که برخلاف برنامه پنجم توسعه ملی بود را به تصویب رساندند. بر اساس جزء یک بند 5 ده درصد از منابع ناشی از اجرای بودجه سال 92 جهت پرداخت تسهیلات ریالی در بخش آب و کشاورزی تخصیص میابد. علاوه بر این جزء دو بند 5 ده درصد از منابع ناشی از اجرای بودجه سال 92 صندوق به صورت ریالی به بخش غیر دولتی صنعت و معدن به استثناء بخش ساخت مسکن اختصاص میابد.

عدم اختصاص منابع ریالی صندوق توسعه ریالی به بخش مسکن موجب انتقاد تند ممبینی در مجلس شد. وی گفت: لوایح بودجه هر سال متناسب با شرایط پیام هایی دارد، پیام هایی که در لایحه بودجه دولت در خصوص حمایت از تولید صنعت و نقدینگی داشت با تصویب این بندها عملا حذف شد و عملا منابع و مصارف عادی در بودجه لحاظ شد. وی ادامه داد مسکن صنعتی است که 170 تا 180 صنعت دیگر را فعال می کند و بیشترین نقش را در فعالیت های اقتصادی دارد علاوه بر این کمترین ریسکی در این حوزه وجود دارد.

وی خطاب به نمایندگان با طرح این سوال که با چه استدلالی مسکن را از تخصیص منابع ریالی حذف کرده اید گفت: برای فعال کردن بخش تولید پیشنهاد نصب کردن رد کردن لوایح دولت مشکلی را حل نمی کند ما به نقدینگی نیاز داریم.

در ادامه قادری سخنگوی کمیسیون تلفیق گفت: ما هیچ کدام مخالف مسکن نیستیم، شما در چه دوره ای سراغ دارید که 45 هزار میلیارد تومان خط اعتباری برای مسکن باز شده باشد.

نماینده شیراز در مجلس شورای اسلامی با بیان این که افزایش قیمت مسکن در سال های اخیر نمایانگرد سیاست گذاری های غلط دولت در این بخش است اظهار داشت: دولت قصد دارد منابع صندوق توسعه ملی را دوباره در زمین دفن کند وی در پایان تأکید کرد دولت می تواند منابع ریالی موجود را به بخش مسکن هدایت کند اجازه دهید منابع ارزی صندوق برای کالاهایی باشند که نیازمند ارز هستند

کد خبر 2053802

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha